top of page

Daday Hasat Şenliği

Hasat şenliği için Kastamonu'nun Daday ilçesine gittiğimde, Ankara'da yaşayan biri olarak çok yakınımızdaki güzelliklere, doğaya ve farklı bölge kültürlerine ne kadar uzak olduğumuzu anladım. Ankara'ya sadece 3.5-4 saat mesafede yer alan Kastamonu'ya ilk defa gittiğimiçin çok kızdım kendime. Tabi bu sadece bizlerin kabahati değil. Çünkü bizler devlet ve millet olarak bu güzellikleri tanıtamıyoruz!!

 

Neyse ki bazı olumlu gelişmelerin olmaya başlaması sevindirici. Katıldığımız bu etkinlik Kastamonu bölgesinin tanıtımı için yürütülen projelerden birisi. Amaç bölgeyi tanıtmak ve insanları esiri olduğumuz avm’lerden çıkarmak. Bu kapsamda Daday bölgesinde yer alan İksir Resort Town'da çok güzel bir hafta sonu geçirdik. Otelin sahibi İksir Aydın Hanım gerçekten tüm misafirperverliği ile bizleri ağırladı. Çok net bir şekilde anlaşılıyordu ki kendisi bölgenin gelişimi için belediye ile birlikte ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Bende bu bölgeni gelişimi için yürütülen bu projede rol aldığım için çok onur duydum.

Not: Çektiğim otel fotoğraflarında bir sıkıntı yaşadığım için "https://www.iksirresorttown.com" adresinden bu fotoğrafı ekledim.

Kastamonu’nun Daday ilçesinde her yıl düzenlenen hasat şenliği, doğanın bize verdiği güzelliklerin toplandığı ve Kadınlar Pazarı dedikleri pazarda sergilendiği güzel bir etkinlik. Köylü teyzeler hem topladıkları ürünleri hem de kış için hazırladıkları kışlıkları sergiliyorlar. Tabi bir yandan sac üzerinde etli ekmekler yapılıyor bir yandan da yöresel bir lezzet olan Ala Pilavı yarışması. Bu şenlikte pazarın yanı sıra İksir Resort önündeki alanda at yarışları ve binicilik eğitimleri yapılıyor.

Kastamonu bölgesi tarih açısından da zengin bir bölge. 1366 tarihinden kalma Mahmut Bey camisi beni çok etkiledi. Çatısı tamamen ahşap bindirme tekniği ile inşa edilmiş bir yapı. Avrupa’da gittiğim birçok tarihi yerle kıyasladığımda böyle bir yapı onlarda olsa sanıyorum bizim tur şirketlerinin reklam afişlerinde baş rolü alırdı. Eğer “Up” animasyon filmindeki uçan balonlarla bir evi kaldırmak fikri gerçek olsaydı Fransa bu camiyi Louvre müzesinin tepesine uçururdu:)

Sarımsağı ile ünlü ve M.Ö 70 yıllarına dayanan tarihi Taşköprü, Roma egemenliğine giren ve Pompeipolis adıyla anılan tarihi bir kent. Bu kent Romalı devlet büyüklerinin kaldığı ve zamanında başkent olan bir yermiş. Gezip görmeyi çok isterdim ama fırsatım olmadı. Bir daha ki sefer mutlaka gideceğim.

Tarihi mirasların yanında Dünya’nın en derin ikinci kanyonu olan Valla Kanyonu da bu bölgede yer alıyor. Geçtiğimiz senelerde profesyonel bir ekip bu bölgede kaybolmuş. Tehlikeli bir yer olduğu kesin ama gittiğimde kesinlikle görmek istediğim bir bölge.

Tabi Kastamonu’da başka birçok görülesi yer daha var. Detaylı bir araştırma ile hafta sonlarının çok iyi değerlendirilebileceği bir yer.

Gelelim bazı yöresel lezzetlere;

“Etli ekmek Daday’da yenir!!” diyormuş Kastamonu yerlisi:) Aslıda etli ekmek dediğimizde akla ilk Konya etli ekmeği geliyor. Ama hiç alakası yok. Gözleme şeklinde ve içi kıyma ile doldurulmuş bir yemek. El açması hamurun arasına kıyma konuyor ve taş fırınlarda pişiriliyor. Biz oradaki köylü teyzelerin sac üzerinde yaptıkları etli ekmeği yedik. Ellerine sağlık enfes yapmışlar.

Mantar Turşusu, ilk defa yediğim ve çok beğendiğim bir turşu. Dağ mantarları ile kurulan turşular 15 gün içinde yenmeye hazır hale geliyor. Bizde İksirt Resort Town’da turşu etkinliğine katıldık ve kendi turşularımızı kurduk:)

Ala pilavı, yine bölgenin en yöresel ve lezzetli yemeklerinden. Bu bölgede yetişen ve GDO su ile oynanmamış tamamen organik Siyez bulguru ve pirinç karıştırılarak Daday bölgesi tereyağı ile yapılan pilav hayatımda yediğim en iyi pilavlardandı. Yanına yöresine hiçbir şey gerektirmeksizin sek olarak yenilebilir:)

Patates tatlısını duyduğumda tatlıdan pek bir beklentim yoktu ta ki yiyene kadar!! Çok başarılı ve nefis bir uyum. Aslında lokma tatlısını andıran bir lezzet. Bu bölgeye gelirseniz şiddetle tavsiye edilir.

Banduma, tavuk ve el açma yufka ile yapılan lezzetli bir yemek. Yufkalar özel bir sos ile ıslatılıyor ve üzerine tavuk parçaları ile servis ediliyor. Ben çok sevdim. Biraz hamur oranı fazla bir yemek ama leziz.

Eveeeet güzel bir etkinliğini daha sonlandırdık. Kastamonu Daday bölgesinin turizme kazandırılmasına yönelik yapılan bu girişimlerde yer almak beni çok mutlu etti. Bu sebeple sevgili Özlem Mekik şefime davetinden dolayı teşekkür ederim. Bu etkinlikte; bölge tarihini ve kültürünü tanıdık, lezzetlerini keşfettik, bol bol oksijen aldık, doğa yürüyüşleri yaptık, çok güzel insanlarla tanıştık ve arkadaş olduk, Kastamonu Üniversitesi’nden hocalarımızın hazırladığı “Doğanın Bize Hediyeleri” başlıklı paneli ve yapılması planlanan projeleri dinledik, at yarışı izledik ve binicilik eğitimleri aldık. Görüldüğü gibi iki güne dünyaları sığdırdık.

Sizler de Kastamonu ve Daday bölgesine gitmeli ve harika birkaç gün geçirmelisiniz.

Afiyetle güzel gezmeleriniz olsun :)

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page