top of page

Kuzu Sac Kavurma


Ben sıcaktan nefret eden biri olarak yaz aylarının gelmesini taze sebzelerin çıkacak olmasından dolayı sevmekteyim. Yoksa hiç işim olmaz. Bırakın beni kutuplara bir ömür geçiririm:) Ama o güzel sebzeler tüm fikrimi değiştiriyor. Kokulu güzel domatesler yeni yeni çıkmaya başlıyorsa ilk akla gelen sac kavurma ve güveçtir. Bugün evde yapabileceğiniz nefis bir sac kavurma tarifi vereceğim. Sonra da bir güveç tarifim olacak:)

 

Evde sac kavurmanın ya oluksuz döküm tavada ya da sac kavurma için satılan sac tavada yapılması uygundur. Ancak mümkünse döküm tavada yapmanızı tavsiye ediyorum. Nedeni şu; sac tava ince cidarlı bir tavadır. Bu tavalarda et ve sebze miktarı fazla olduğunda soğuk malzemeler ve et eklendiğinde tavanın sıcaklığı hızı şekilde düşer ve malzemelerde sulanmaya sebep olabilir. Bu da etin sertleşmesi anlamına gelir. Sac tavanın fazlaca sulu olması istenmez. Bu kısa bilgilendirmeden sonra tarifimize başlayalım.

Kuzunun bel etini kullanacağız. Arzu ederseniz kol etinden de yapılabilir. Eti alırken mutlaka bir miktar kuyruk yağı isteyin. Sac kavurmanın lezzet sırrı kuyruk yağındadır.

Döküm tavanızın altını açın ve kısık ateşte kuyruk yağlarını kahverengileşinceye kadar kızartın. Bu şekilde tavada erimiş kuyruk yağı elde edeceksiniz. Kahverengileşen yağları tavadan alın ve ocağı orta ateşe ayarlayıp fare dişi doğradığınız soğanları tavaya ekleyin. Soğanlar hafif renk değiştirirken doğradığınız sivri biberi de ekleyin. Sotelemeye devam edin ve biberler yumuşamaya başladığında kuşbaşı doğradığınız kuzu bel etini tavaya atın. Kavurma sürecinde ateşi kısmayın.

Etler renk değiştirmeye başladığında ince doğranmış 5 diş sarımsağı ekleyin. Sarımsağı, kokusunu vermesi için bir dakika kadar kavurmaya devam edin. Son olarak kabukları soyulmuş ve küp şekilde doğranmış domatesi, tuz, karabiber, pul biber ve taze kekiği de tavaya ekleyin. Varsa birkaç dal taze biberiye de ekleyebilirsiniz.

Bu şekilde bir iki dakika daha kavurun ve ateşi kısık konuma getirin. Arada karıştırarak kavurmaya devam edin. Domatesler yumuşadığında yemek hazır demektir.

Not: Domateslerin tamamen yumuşamasını beklemeyin. Biraz diri kalsınlar.

Afiyet olsun…

Malzemeleri vermeden şunu belirteyim. Bu yemek çok baharatlı bir yemek değildir. Önemli olan kullanılan malzeme kalitesidir. Maksimum lezzet için tüm malzemeler kaliteli olmalıdır.

  • 500 gr Kuzu bel eti

  • 50-70 gr kuyruk yağı

  • 2 adet orta boy domates

  • 1 büyük boy soğan

  • 5 diş sarımsak

  • 8-10 adet tatlı sivribiber

  • Taze kekik

  • Tuz, karabiber, pul biber

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page