top of page

Dana Kuyruğunu Keşfedin!!!

“Dananın her yeri bitti kuyruğu mu kaldı? Töbeeee” dediğinizi duyar gibiyim. Ama demeyin bakın etmanyak olarak söylüyorum!!! Bazı yörelerimizde dana kuyruğu ile yapılan yemekler olmakla birlikte, Avrupa ve Amerika’da da artık sıklıkla kullanılan bir malzeme haline gelmiş. Ben ilk defa denedim. Bildiğiniz kemikli et, çok bir farkı yok hayvanın diğer bölgelerinden. Sallanmasının dışında:)

 

Yerli yabancı birkaç tarif gözden geçirdim. Ancak içine koydukları malzemeler bana çok baskın geldi. Örneğin bolca kereviz sapı kullanıyorlar. Bu yüzden tamamen kendi istediğim şekilde ve çok basit bir içerikle yaptım. Sebebi etin tadını iyi alabilmek. Şimdi tarife geçelim;

Sakatatçınızdan 1 kg dana kuyruğu alın. İyice temizlenmiş ve eklemlerinden bölünmüş olmasına dikkat edin. Her ne kadar kuyruk temizlenmişte olsa üzerinde kıl kalabiliyor. İlk yapacağınız işlem kemikli etleri tencereye koyup kaynama noktasına gelene kadar ısıtmak ve suyu döküp iyice yıkamak. Bu şekilde etler kullanıma hazır hale gelir.

Döküm tencereye (normal tencere de olur) tereyağı ve sıvıyağ ekleyerek iri doğranmış 2 orta boy soğanı kavurun. Renk pembeleşmeden öte gitsin. Mümkünse hafiften yansın. Sonlarına doğru doğranmış sarımsak ve etleri atarak kavurmaya devam edin. Son olarak kabuğu soyulmuş domatesi küp küp doğrayın ve biraz daha kavurun. Bir tutam tuz (en sevmediğim tarif şeklidir:) lakin bir tutam tuz atıp sonlara doğru tuzu ayarlayın) ve karabiber ekleyin. Son olarak tencereye etlerin seviyesinden 2 parmak az su ekleyin. Sonra kısık ateşte 5 saat pişirin. Bu yavaş pişirme tekniği (slow cooking) tencere içindeki tüm malzemelerin tüm lezzetlerini bırakmasını ve özellikle kemikli etin müthiş leziz ve faydalı suyunun ortaya çıkmasını sağlar. Tencere dibinde az su kalana kadar pişirin ki kalan su ve sebze içeriği harika bir sos olsun.

Bu yemeğin yanında klasik bir pilav tercih etmek istemedim. İncelediğim bazı tariflerde risotto ile servis ediliyordu. Bende bana göre pirinçten çok daha lezzeti ve faydalı olan buğdaydan risotto kıvamında bir yatak hazırladım. Bunun için bir gün önceden ıslatılmış 1 ölçü buğdayı yağda hızlıca kavurduktan sonra 2,5 ölçü suda pişirin. Eğer pişmediyse biraz daha su ilave edebilirsiniz. Ve tabi et suyu varsa bir ölçü et suyu eklemeyi unutmayın.

Gelelim en eğlenceli kısma. Lezzet kombini yapacağınız kısım. Önce tabağa buğday pilavını koyun. Üzerine pöç tenceresi dibindeki sebzeli yoğun kıvamlı sosu koyun ve en üste pöçleri :)

Afiyet olsun… Malzemeler:

  • 1kg dana kuyruk

  • 2 orta boy soğan

  • 1 büyük domates

  • 3-4 diş sarımsak

  • 1 bardak aşurelik buğday

  • Tereyağı, sıvıyağı

  • Tuz, Karabiber

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page