top of page

Tereyağında Patates ile Chimichurri Soslu Antrikot


Chimichurri sosu, Arjantin kökenli nefis bir sos türüdür. Sosun ana malzemesi maydanozdur. İçeriğinde yer alan malzemeler sebebi ile harika bir et marinesi olarak kullanılmakla birlikte sebzelerin üzerinde de kullanılabilmektedir.

Bugün “Tereyağında Patates ile Chimichurri Soslu Antrikot” yapacağım. Et olarak tercihim yine antrikot! Kontrfile kısmını da tercih edebilirsiniz. Kontrfile, dananın sırt bölgesinde, antrikot bölümünün arkasında yer alan bir kısım olup, antrikota göre daha az yağlı ve daha sert bir ettir. Marinasyon işlemi yapıldığı için kontrfilede de yumuşak bir sonuç elde edilecektir.

Etin hazırlanması ile başlayalım. Kasabımızdan dana antrikot istiyoruz. İster kasabınıza dilimletin, isterseniz de tüm parça halinde alın ve kendiniz dilimleyin. Ben tek parça olarak alıp kendim dilimlemeyi tercih ettim. Etin hangi seviyede pişmesini istiyorsanız dilimlerin kalınlığını ona göre ayarlayabilirsiniz. Ben dilimlerden birini 2,5 cm, diğer parçayı ise 1,5 cm kalınlığında dilimledim. Böylece aynı pişme süresinde biri orta pişmiş olurken diğeri orta-iyi pişmiş olacaktır.

Şimdi chimichurri marinatının yapımına geçebiliriz. Yapımı çok kolay ve çok lezzetli bir sos. Yapacağımız sosu, eti marine ederken kullanmakla birlikte, ana yemeğimizin yanında eşlik edecek olan patates için de kullanacağız. Öncelikle 1 demet maydanozu yıkıyoruz ve kalın saplarından ayırıyoruz. İnce saplarının kalmasında bir sakınca yoktur. Ayıkladığımız maydanoz, 4 diş sarımsak, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı pirinç sirkesi, 2 yemek kaşığı limon suyu, yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiber rondoda yüksek ayarda sos haline getirilir. Bu aşamada daha yoğun bir aroma elde edebilmek için eklediğiniz karabiberin taze ve iri çekim olmasına dikkat edin. Daha sonra yarım kırmızı soğanı ince ince kıyıyoruz ve hazırladığımız sosa ilave ediyoruz. Marine sosumuz hazır. Hazırladığımız marine sosunun çeyreğini ayırıyoruz. Bu sosu daha sonra kullanacağız.

Şimdi bir adet büyük boy buzdolabı poşetine etleri koyup üzerine kalan marinemizi döküyoruz. Poşeti dışarıdan çevirerek marine sosun etin her tarafa yayılması sağlıyoruz. Etlerimizi buzdolabında 4-6 saat arası dinlendiriyoruz.

Etimizin yanına ekleyeceğimiz patatesin yapımına başlayalım. Bunun için patateslerimiz yıkıyoruz ve tencereye koyup kaynatıyoruz. Patatesleri hafif diri kalcak şekilde haşlıyoruz ve tencereden alıyoruz. Soğumalarını bekledikten sonra serçe parmak kalınlığında yuvarlak şekilde dilimliyoruz ve servis etmek üzere bir kenara alıyoruz.

Etimizi pişirmeye başlamadan 1 saat önce buzdolabından dışarı çıkarıyoruz ve oda sıcaklığına gelmesini bekliyoruz. Marine sosumuzun fazlalıklarını et üzerinden spatula yardımı ile alıyoruz. Aksi halde maydanoz parçaları yüksek ateşte yanabilir.

Ve beklenen an! Döküm tavamızın altını yakıyoruz ve 10 dakika kadar yüksek ateşte tavayı ısıtıp orta ateşe alıyoruz. Etlerin iki yüzüne tuz ve karabiber serpiyoruz ve tek seferde tavamıza koyuyoruz. Etlerin her iki tarafını 3'er dakika pişiriyoruz. Burada dikkat edilecek en önemli noktalardan biri etimizi çevirirken sivri uçlu bir araç ile değil maşa yardımı ile çevirmemiz gerektiğidir. Aksi halde etin suyunu kaçırabiliriz. Bir diğer püf noktası ise, resimde gördüğünüz gibi eti tavanın bir kenarına yakın yerleştirmek. Bunun amacı, etin diğer yüzünü çevirip tavanın kuru ve sıcaklığı daha yüksek tarafına koymak. Böylece diğer yüzün mühürleme işlemi de istediğimiz gibi olacaktır. Pişen etlerimizi tavadan alıyoruz ve üzeri kapaklı bir kapta 5 dakika dinlendiryoruz. Bu işlem etlerin suyunu içine hapsedecektir.

Servis etmeden önce bir tavaya 1 yemek kaşığı kadar tereyağı ekleyip orta ateşte köpürene kadar bekliyoruz. Daha önceden hazırlamış olduğumuz patateslerin üzerine tuz serpip tereyağında hafifçe kızartıyoruz.

Etimizi bir tabağa alıyoruz. Sotelenmiş patateslerimizi de ekliyoruz. Patateslerin üzerine önceden ayırdığımız chimichurri sosunu gezdiriyoruz. Yanına bir yemek kaşığı süzme yoğurt ile sevis ediyoruz.

Afiyet olsun :)

Malzemeler:

  • 3 parça antrikot

  • 4-5 küçük boy patates

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

  • Süzme yoğurt

Chimichurri sos için;

  • 1 demet maydanoz

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 3 yemek kaşığı pirinç sirkesi

  • 2 yemek kaşığı limon suyu

  • 4-5 diş sarımsak

  • 2-3 yemek kaşığı kıyılmış kırmızı soğan

  • Yarım çay kaşığı karabiber

  • Yarım çay kaşığı tuz

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page