Nar Ekşili Soğan Kebabı
Bu yazımda nefis bir soğan kebabı tarifi vereceğim. Soğan kebabının özelliği soğanlarının küçük ve lezzetli oluşu. Biz bu kebabı yaparken soğanlarımız Antep'ten geldi:) Ancak siz semt pazarlarında veya marketlerde de bu soğanlardan bulabilirsiniz. Yemeklik soğanların küçükleri. (Cevizden biraz daha büyük boyutta) Antep'te sıklıkla yapılan bir kebap olduğu için bu soğanları orada bulabilmek tabi ki çok daha kolay.
Öncelikle soğanların kesimi ile başlıyoruz. Soğanların kabuğunu soymadan ve tamamen birbirinden ayırmadan aşağıdaki resimdeki gibi kesiyoruz. Daha sonra kasaptan aldığımız kıymayı hazırlamaya başlıyoruz. Soğan kebabında kullandığımız et kuzu döş bölgesi. Makbul olanı bu etin zırh kıyması haline getirilmesi ama buralarda zırh kıyması bulabilmek çok zor. Bu sebeple kasabımızdan kıymayı tek sefer çekmesini istiyoruz.
1 kg kıyma için 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiberi ekleyip yoğuruyoruz. Tuz oranı size az gelebilir. Ancak kebabı yerken üzerine tuz ve karabiber ekeceğimizi düşünerek tuzu biraz az tutuyoruz. İsterseniz biraz daha tuz eklemesi yapabilirsiniz.
Kıyma ve soğanları hazırladıktan sonra bir fırın tepsisine dizmeye başlıyoruz. Soğanları tepsiye ağzı açık kısmı yukarı gelecek şekilde yerleştirip içlerine avcumuzda yuvarladığımız kıymayı koyup hafifçe bastırıyoruz. Soğanlar arası boşluklara da patatesi elma dilimi ya da küp şeklinde koyabilirsiniz.
Kebabımız hazır sayılır. Şimdi nar ekşisi sosunu yapabiliriz. Bunun için 1 kg kıyma başına 1 çay bardağı sos hazırlayacağız. Çay bardağının 1/4 ü kadarına nar ekşisi koyup üzerine 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber ekliyoruz. Üzerini oda sıcaklığında su ile tamamlayıp karıştırıyoruz. Sosu tepsinin üzerine gezdiriyoruz. Biz bu sos için orjinal nar ekşisi kullandık ve tabiki de Antep'ten:)
Hazırladığımız tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp önceden 220 dereceye ısıtılmış fırının orta rafına yerleştiriyoruz. Kebabı 30-35 dakika pişirdikten sonra alümünyum folyoyu tepsinin üzerinden alıp 20-25 dakika daha pişiriyoruz. Soğanların yumuşaklığını kontrol ettikten sonra kebabımız yemeye hazır hale geliyor.
Antep'te soğan kebabı açık ekmek denilen lavaş ekmeği ile yeniyor. Lavaş ekmeğini yakınınızdaki bir fırında yaptırabilirsiniz. Bu kebabı Antepliler gibi yemek isterseniz; lavaşın içine soğanın iç kısımları konur ve üzerine kebaplar dağıtılır. Son olarak tuz, karabiber serpilir ve tepsinin dibindeki nar ekşili sostan eklenerek dürülür.
Afiyet olsun :)
Bu kebabın yapımı için sevgili Selma Teyzem'e teşekkürler:)
Malzemeler:
1 kg kuzu kıyması(döş etinden)
35-40 adet küçük soğan (cevizden biraz büyük)
Nar Ekşisi
Tuz,Karabiber