top of page

Döküm Tava Tavsiyesi ve Kullanımı

Yaptığım yemeklerin çoğunda döküm tava kullanıyorum. Evde ızgara yapmanın ve et mühürlemenin en güzel yolu bu. Birçok takipçimden hangi döküm tavayı tercih edecekleri ve tavanın ne kadar ısıtılması gerektiği konusunda sorular gelmekte. Dolayısıyla bu yazımda kullandığım döküm tavalar ve kullanımları ile ilgili size bazı bilgiler vereceğim. Herkesin aklındaki ilk soru ; Hangi marka döküm tava kullanmalıyım?

 

Bu sorunun cevabından önce, döküm tava nedir? Neden bu kadar ağır ve temizliği diğerlerine göre zor döküm tavaları kullanmak istiyoruz?

Döküm tava, eriyik demirin tava şeklinde tek parça dökülmesi ile elde edilen ve yapısı gereği ısıyı uzun süre muhafaza eden ve eşit dağıtan bir tavadır. Bu tavalar diğer teflon ya da çelik tavalara göre çok daha ağır ve kalındır.

Ham döküm ve emaye kaplı döküm tava nedir?

Aslında iki tip tavanın da üretim şekli aynıdır. Ham döküm tavada koruyucu kaplamalar kullanılmadığı için paslanmaya çok açıktır. Ek olarak gözenekli yapıda oldukları için deterjan ile yıkama yapıldığında deterjanı gözeneklere hapsedebilir. Bu da sağlık açısından hiç istenmeyen bir durumdur. Bu sebeplerden dolayı mutfak malzemelerinde genellikle koruyucu kaplamalar kullanılır. Döküm tavalardaki koruyucu ise emaye kaplamadır. Emaye kaplama, bazı metal oksitlerin ve tuzların yüksek sıcaklıklarda eritilip hızlıca soğutulması sonucunda, kaplanan yüzey üzerinde oluşan camsı bir yapıdır. Camsı yapıda olması paslanmaya karşı tavayı koruduğu gibi deterjan ile yıkanmasında da bir sakınca yoktur. Bunun dışında yüksek sıcaklıklara dayanması, mikrop tutmama özelliği, dayanıklı ve sert yapıda olması emaye kaplı döküm tavaların tercih edilmelerine neden olmaktadır.

Döküm tava kullanımı, özellikle et mühürlemede aşağıdaki iki sebepten dolayı çok önemlidir:

  • Tavanın çok yüksek sıcaklıklara çıkabilmesi

  • Isıyı uzun süre tutabilmesi ve tava yüzeyine eşit dağıtabilmesi

Çünkü, çok yüksek ısıya çıkardığınız tava, eti koyduğunuzda ısısını büyük ölçüde kaybeder. Döküm tava bu ısı kaybını en aza indirerek mükemmel bir mühürleme sağlar. Bu işlem ince bir tavada yapılmış olsaydı, döküme kıyasla fazla ısınamayan tavada, etin koyulması ile birlikte ciddi bir ısı kaybı olacak ve başarılı bir mühürleme sağlanamayacaktı.

Eveeeeet, döküm tavanın öneminden kısaca bahsettik. Demek ki neymiş; iyi et pişirmek için döküm tava şart!! :)

Piyasada birçok döküm tava markası mevcut. Ben 3 farklı marka döküm tava kullanmaktayım. Bunlar:

  • Hecha Döküm Tava

Hecha marka döküm tava, bu sektörün Türkiye'deki öncülerinden ve benim ilk göz ağrım:) Ben aşağıdaki ürünü kullanıyorum. Kare biçimli ve tek ocak için uygun olan bu tava oldukça ağır ve kalitesini hissettiriyor. Fiyat olarak Hecha, diğer kullandığım tavalara göre biraz daha pahalı. Boyut olarak biraz küçük, ancak iki kişi için ideal. Kalabalık olduğunda bu tava yetersiz kalabiliyor. Tabi markanın farklı büyük ürünleri de mevcut .

  • Essenso Döküm Tava

Yemek yapanın misafiri çok oluyor:) Bu nedenle Essenso'nun iki ocağı kaplayan tavasını aldım. Tava boyutu çok iyi. Ocağın iki gözünü de harıl harıl açabiliyorsunuz. Tek seferde 4-5 kişilik et yapabiliyorsunuz. Bu tavanın dalgalı çıkıntıları estetik olarak güzel durmakla birlikte temizliği biraz zor oluyor. Essenso'nun bu ürününden gayet memnunum.

  • Lava Döküm Tava

Lava döküm tava da diğer kullandığım tavalar gibi kaliteli. Tavanın çıkıntılı ve düz pişirme yüzeyleri mevcut. Çıkıntılı yüzeyde et yaparken düz zemininde de sebze soteleyebilirsiniz. Boyutu tek ocak gözüne göre biraz büyük. Bu tavanın ızgara çıkıntılarının düz ve ince olması et üzerinde nefis bir mühürleme ve ağız sulandırıcı bir görüntü bırakıyor. Lava'nın bu ürününden de çok memnun kaldım.

Pişirdik, yedik, içtik!! Gelelim temizliğe:) Bir kere tavalar çok ağır olduğu için biz beylere iş düşüyor. Tavaların hepsi emaye kaplama olmasına rağmen ben yine de deterjan kullanmayı tercih etmiyorum. Eti pişirdikten sonra temizlemek için içine su koyup kaynatıyoruz. Yağ tabakası yumuşayacak ve çözülecektir. Daha sonra akan suyun altında fırça ile bastırarak iyice temizliyoruz. Metalik fırça ya da tel kullanılmamalıdır. Aksi halde emaye kaplamasına zarar vermiş oluruz. En son olarak kağıt havlu ile tavanın nemini alıyoruz. Sabaha kadar kurumaya bırakıyoruz. Tavaların yağlanıp saklanması ile ilgili bilgilere rastlayabilirsiniz. 2-3 ayda bir önerilmekle birlikte asıl ham döküm tava için geçerli bir yöntemdir. Ben tavaları yağlamadan kaldırıyorum.

Döküm tavalarla ilgili kısa bilgiler verdik. Hangi döküm tavayı almalısınız? Öncelikle emaye kaplı demir döküm tava alınmalı. Marka seçimi için biraz işlevselliğine göre karar vermek gerekli. Şunu söyleyebilirim, bence iyi bir et severin en az iki tavası olmalı. Birisi tek ocak gözü için diğeri ise iki ocağı da kaplayacak şekilde. Bir diğer nokta ızgara çıkıntıları düz ve biraz ince olmalı. Bu şekilde çok estetik mühürleme yapılabiliyor ve temizliği daha kolay oluyor. Şimdi diğer bir soru: Tava ne kadar ısıtılmalı? Bazı takipçilerim tavayı ellerini üzerinde 3 sn. kadar tutabilecekleri seviyede ısıtmaya çalışıyorlar. Şöyle ki; 3 sn. testi geçerli, ancak mangal için geçerli!! Eğer etinizi mangalda yapacaksanız, mangalı eti koymadan önce üzerinde elinizi 3 sn. kadar tutabilecek kadar yakmalısınız. Ancak döküm tavada bu geçerli değil. Tavanın 6-7 dk. yüksek ateşte ısınması yeterli. Tavanın üzerinden dumanlar çıkmaya başlayınca zaman geldi demektir:) Not 1: Eti koyduktan sonra ocağı kısmayın. Not 2: Eti pişirirken tavayı değil eti yağlayın.

Evet arkadaşlar döküm tavalar ile ilgili gerekli tüm bilgileri verdik. Halen aklınıza takılan bir soru olursa sorabilirsiniz:

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page