top of page

Tatlı Patates Eşliğinde Hardal ve Adaçayı Soslu Somon


Bugün favori balıklarımdan birisi olan somon balığı ile çok lezzetli bir yemek tarifi vereceğim. Somon balığının yumuşak aroması, üzerine yaratıcılığınıza kalmış birçok sosu kaldırabiliyor. Bende hardal ve adaçayı kullanarak nefis bir sos yaptım.

Öncelikle somon balığını nasıl alacağımızdan kısaca bahsedeyim. Benim tercihim kuyruk bölgesini almak. Çünkü kuyruk bölgesi daha yağlı ve çok lezzetli oluyor. Kılçığını ve pullarını ayıklatarak löp balık etini alıyoruz.

Yemeğin en önemli oyuncularından karamelize soğanı yapımı ile başlıyoruz. Bunun için 1 orta boy soğanı halka halka olacak şekilde doğrayıp yapışık halkaları ayırıyoruz. Bir tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip yüksek ateşte soğanları çok az tuz ve karabiber ile biraz yumuşayana kadar soteliyoruz. Ardından ocağın altını çok kısık ayarlayıp soğanların üzerine 1 çay kaşığı esmer şeker serpiştiriyoruz. Kısık ateşte esmer şeker eriyip soğanlar kahverengi rengi aldığında karamelize soğanımız hazır demektir.

Balığın üzerine yapacağımız sos için öncelikle 8-10 adet taze adaçayı yaprağını tereyağında kızartıyoruz (Taze adaçayını bulmak zordur. Ben evde yetiştiriyorum) Yapraklar kızardığında sertleşecek ve çıtır bir hal alacaktır. Bence birkaç yaprak fazla kızartın ki o lezzeti tek başına deneyimleyin:) Kızarttığımız yaprakları tavadan alıp içine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tereyağını ilave ediyoruz. Tereyağı eridiğinde 1 silme çay kaşığı haşhaşı tavaya atıp yarım dakika kadar kavuruyoruz. Sonra 125ml kadar kremayı, 2 çay kaşığı tane hardalı, tuz, karabiber ve adaçayı yapraklarının yarısını ufalayarak tavaya ekliyoruz. Kısık ateşte karıştırarak kaynatıyoruz.

Sos yapımına başlarken bir tavada (tercihen döküm tavada) balığın pişirmesine de başlıyoruz. Her iki yüzüne iri çekim tuz ve karabiber serptiğimiz balığı önceden ısıtılmış tavada derisi alta gelecek şekilde pişirmeye başlıyoruz. Somon balığı yağlı bir balık olduğundan yağlama yapmanıza gerek yoktur ancak döküm tava kullanıyorsanız fırça ile ince bir katman sürebilirsiniz. Balığın iki yüzünü de kararında pişirdikten sonra bir kenara alabiliriz.

Not: Somon balığı eti pembe renkli bir ettir. Pişmemiş diye çatır çatır yakmayınız :)

Not: Somon balığı ile tatlı patates uyumu enfes oluyor. Bunun için tatlı patatesleri alıp haşlayarak servise hazır hale getirebilirsiniz.

Tüm malzemelerimiz hazır olduğuna göre servise geçebiliriz. Bunun için balığı bir tabağa alıyoruz ve üzerine karamelize soğanı koyuyoruz. Hazırladığımız sosu da balığın üzerine gezdirip son olarak tavada yaptığımız limon dilimlerini ekliyoruz. Hazırladığımız tatlı patatesi de tabağa koyup üzerine sos ekleyerek sunumumuzu tamamlıyoruz.

Not: Karamelize soğanı ilk yaptığımız için soğuyacaktır. Bunun için balığı pişirdiğimiz tavaya koyup bir miktar yumuşatabilirsiniz.

Afiyet olsun :)

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page