Viyana Şinitzeli Halt Etmiş...
Geçenlerde markete girdiğimde tavuk reyonunda değişik değişik hazır şinitzeller gördüm. Bunları alanar var mı diye sorgularken bir anne çocuğunun isteği üzerine aldı. Aslında yapımı çok zor olmayan bu yemeği neden kendileri yapmıyor anlamıyorum. Benim şinitzele bugüne kadar çok ilgim olmadı ancak çevremde hastaları olduğunu söyleyebilirim ve özellikle çocukların çok sevdiği bir yemek. Hal böyle olunca etmanyak abileri olaya el koydu ve en sağlıklı şekli ile nefis bir şinitzel tarifi hazırladı:)
Tarif şöyle efenim;
Önce kemiksiz tavuk göğsünü alın. İşin en zor kısmı bu et parçasını bıçakla çok parçalamadan tek parça olmasına dikkat ederek açmak.
Tavuk eti kırmıza göre hassas bir ettir ve bıçak ile belirli seviyede inceltme sağlanabilir. Bu yüzden biraz döverek daha ince bir et elde edilmelidir. Bunun için eti bıçakla incelttikten sonra yağlı kağıdın arasına koyarak merdane ya da şişe ile dövün. Ben cam şişe kullandım sizde öyle yaparsanız dikkatli olun!! Ete vurdukça kağıdın içinde etin yanlara doğu açıldığını görebilirsiniz. Dediğim gibi eti hazırlamak bu tarifin en zor kısmı. Çok hızlı vurursanız et parçalanır. Çok hafif olursa da eti yayamazsınız. Bu işi deneyerek tecrübe edebilirsiniz.
Sonra bir kaba 1 adet yumurta ve 1 yemek kaşığı sütü ekleyip iyice çırpın. Sonra yayvan bir tepsinin tabanına galeta ununu iyice yayın. İncelttiğiniz tavuk etlerini önce yumurtaya bulayın ve iki yüzüne de tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve çok az kimyon serpin. Etin yüzeyi ıslak olduğu için baharatları çok iyi hapsedecektir. Sonrasında galetayı yaydığınız tepsiye koyun. Üzerine de ek galeta unu serperek her noktanın olabildiğince kaplanmasına dikkat edin. Son olarak eti hafifçe sallayarak fazla unun dökülmesini sağlayın ve kızartmak üzere bir kaba alın.
Sıra kızartmada. Geniş bir tavaya 1 parmak kalınlığında ayçiçek yağı koyun. Ama sakın acele etmeyin. Yağ oldukça sıcak olmalı. Bunu anlamak için küçük bir parça tavuğu yağa değdirin. Çok hızlı bir biçimde kızarma başladığı anda yağ hazır demektir. Etlerimizi kızgın yağa dikkatlice koyun. Ocağın altını kısmayın!!! Eğer kısarsanız pişme süresi artacak ve tavuk içine yağ çekecektir. Bu istemediğimiz bir durum. Etin iki yanı da güzelce kızardığında alabilirsin.
Şinitzelin yanına genelde patates eşlik ediyor. Ben kızartılmış şekli ile sundum. Viyana’nın şinitzeli ile ünlü Figlmueller restoranında patates salatası ile sunuluyor . Tercih sizin…
Afiyetle:)
Malzemeler:
Tavuk göğsü
Galeta Unu
Yumurta
Tuz, karabiber, toz kırmızı biber, kimyon
Ayçiçek Yağı