top of page

Barcelona Lezzetleri


Şimdiye kadar ara sokaklarını bitiremediğim tek avrupa şehri Barcelona olsa gerek. Bitmiyor!!! Oradan oraya giriyorsun, oradan başka sokağa ama bitmiyor. Çünkü her sokakta bir hareket var ve daracık sokakları gezmek oldukça keyif veriyor.

 

Bu gezimde de yine sizlere yemek odaklı bir rehber hazırladım ama çok ince ipuçları da vereceğim.

Öncelikle Barcelona havaalanından merkeze dönüş için ufak bir ipucu vereyim. Biz metro ile gidelim dedik ama tam bir ölüm. Çantalarla rezil oluyorsunuz. Hiç düşünmeden otobüs ile ulaşım sağlayın. Tek yön 5.9euro idi (2017 yılı)

İlk durağımız bu seyahatte en çok beğendiğim yerlerden;

Pasta Bar

Pasta Bar, meşhur La Rambla caddesinden yukarı çıkarken sağ tarafta kalan Gotik Mahallesi'nin bir ara sokağında. Çok küçük bir girişi var. Girişte 4 ocak var ve siparişlere göre soteleme işlemi yapılıyor ve taze makarnaları pişirdikten sonra sosları ile karıştırıp servis ediyorlar. Bir form alıyorsunuz ve içeriği siz belirliyorsunuz. Biz pestolu ve karidesli 2 tabak aldık. Öncelikle belirteyim tabaklar oldukça doyurucu. İki istasyon denemek isteyenler bir porsiyonu iki kişi yiyebilirler. Pesto Soslu Tagliatelle, sosu biraz fazlaca ve fesleğen acılığı geliyor biraz. Ama ben çok severim. Diğer tabağımız ise karidesli ve mantarlı, beyaz şarapla sotelenip kremalı sos ile servis ediliyor. Siz de gidince böyle bir makarna isteyin. Karidesler çok lezzetli ve taze. Makarnalar tam ayarında pişmiş aldante kıvamda. Burası kesin uğrak yeriniz olsun. Ortalama bir tabak içecek ile 10-12euro civarı tutuyor.

Kısa bir vereyim; La Rambla caddesi trafiğe kapalı uzun sayılabilecek bir cadde. Kalabalık ve canlı. Restoranlar ve hediyelikçiler var. Ama asıl olay sağ tarafındaki Gotik Mahalle'de. Daracık sokaklar, binaların eski ve işlemeli manzaraları, küçük küçük kafeler, meydanlar sizleri bekliyor olacak. Dediğim gibi gez gez bitmiyor:)

Bacoa Kiosko Burger

Burası zincir burgercilerden. Biz Gotik Mahallesi'nde denize yakın yerdekine gittik. Burada da kendi burgerinizi yapıyorsunuz. Önce et seçiliyor. 200gr lık bir et bir de organik seçeneği var. Biz ayrı ayrı istedik. Fena bir burger degil ama çok da iyi diyemem. Eti çok pişirtmemek lazım hayli kuru oluyor. Birde ben küflü peynir soslu istedim o baya kötüydü. O sosa bulaşmayın:)) Fiyat içecek ile 9-10 euro civarı.

Bar Celta Pulperia

Akşam sokakları gezerken nerde çok kalabalık bir yer var orası muhtemelen iyidir. Biz de gezerken karşımıza çıkan bu mekana dalıverdik. Tapasçı dedik, atıştırma dedik. Ama dikkat!!! Barcelona’da Tapasçı diye girip 30 euro altında ödemedik 2 kişi:)) Ama gitmek lazim zira güzel lezzetler var. Gelelim bu mekanın yemeklerine. Ahtapot, kalamar ve patates bravas(küp küp patates kızartması) ve cava dedikleri köpüren şampanya istedik. Ahtapot çok taze ancak sertti. Kalamar da öyle. Patates ise güzel gibi geldi ama sonra iyisini yediğimde güzel olmadığını anladım. Pek gidilesi bir yer değil. Fiyatlar patates 4 euro, kalamar 8 euro

Bir ara bilgi daha vereyim; Barcelona'da deniz ve sahil gözlemlerimi paylaşayım. Sahile Barcelonata metro istasyonunda inip 10 dakika kadar yürüyerek ulaşabilirsiniz. Biz ilk sahile gittik. Plaj çok kalabalık ve herkes kendi halinde takılıyor. Bazı kafeler var ve kesinlikle size bir müdahale yok. Alın içeceğinizi yemeğinizi serilin sahile. Onlar da arada dolaşıyorlar içecek için. İsterseniz oradan da alabilirsiniz. Yani sahiller HALKIN!!!! Denizinde çok bir numara yok. Kum olduğu için bulanık. Birazda dalgalıydı biz oradayken. Eğer kısa süreliğine gittiyseniz dinlenmek için yarım gün ayrılabilir.

Federal Cafe

Federal kafe sevilen kahvaltıcılardan. Yumurtalı spesiyalleri oldukça başarılı. Ispanaklı yumurtalı istedik. Döküm tavanın altında ıspanak sotelenmiş ve hafifçe yanmış(tam sevdiğim) ve iki yumurta kırılmıştı. Yumurtanın üzerine o kadar parmesan koymuş ki pıt diye patlatma videosu bile çekemedim:) Yanında 4 dilim tereyağı emdirilmiş ekmek ile servis ediliyor. İki kişi yedik bu tabağı. Bira az geldi ama kahvaltıya 30 euro bayılmak istemedim:) 2 kahve 1 yumurta tabağı 14 euro.

Bir not daha ekleyim; Eğer plaza işinizden sıkıldınız ve artık yurtdışına yerleşip küçük bir yer açıp yaşamak istiyorum diyorsanız yer Barcelona, yapacağınız iş sandviç!!! Zira adamların sandviç ve fırın kültürü çok zayıf. Roma ya da Paris'le kıyaslandığımda o içi peynir dolu mis gibi pesto soslu sandviçler ya da şarküteri ürünleri ile yaptırdığınız bir sürü çeşit ekmekten yapılan sandviçleri falan yok. Birkaç çeşit içine incecik salam ve peynir içeren sandviçler var. Ama hiçbir şekilde sadece peynirlisi denk gelmedim. Eee ben naptim. Marketten mozerella ve pesto sosu alıp sandviçimi kendim yaptım:))

Not: Barcelona da geldiğiniz gün kadar metro bileti alın. 2,3 ya da 5 günlük alınabiliyor. Metroyu çok kullanacaksınız. Lakin biz çok güzel bir havada gitmiş olmamıza rağmen metrolar aşırı nemli ve sıcak. Tam sıcak olduğunda çekilmez. Gerçi gezilmez de...

Ciutat Comtal Tapas Bari

Adresi veriyorum dostlar. Tapasçınız burası. Yine kalabalık bir yer. Önünde sıra bekleyenler oluyor. Masalara oturmak için isim yazdırıyorsunuz ama bar kısmına boşaldığı anda oturabilirsiniz orayı organize eden biri yok. Ben tapas barını sadece ekmek üstü lezzetlerden oluyor sanıyordum ama küçük porsiyonları da var. Hatta daha çok onlar alınıyor. Biz ızgara karides istedik. 4 iri karides geliyor 4 euro. Lezzet çok iyi.

Buranın patatas bravas ı yediklerimin en iyisiydi.

Ekmek üstü bonfile (beef tenderloin) istedim. 4 euro. Yaklaşık 30gr, ekmek üzeri iki lokmalık bir et. Lezzeti müthişti. Mutlak alın!!

Biz iki defa gittik buraya bu sebep yediklerimiz fazla gelebilir bu iki seferlik. Birde kibrit patates ile yağda az pişirilmiş yumurtanın önünüzde karıştırılarak servis edildiği bir yemek var. O da çok tercih ediliyor. Çok lezzetli. Ekmek üstü olarak 3 parça ince dilim balık, bunlardan biri ançüez olan tapası mutlak alın. Hazır soğuk tapaslar 1.8euro. Sangriaları fena değil. Cava tercih edebilirsiniz. Ben cavayi sevdim. Birde millet yeşilbiber kızartması yiyor. Bir tabağı 6 euro falan. Çok direndim almamak için ama sonra yarım porsiyon aldık. Beklediğim gibi sıradan biber kızartmasına bir örnek. Şart değil yani.

Tam bu sırada güzel bir ipucu vereyim size. Bu tapascıda oluyor diğerlerinde oluyor mu bilmiyorum ama bazı porsiyonları yarım isteyebilirsiniz. Bu hem farklı lezzet tatmanızı hem de ekonomi yapmanızı sağlar.

Sonunda yıllardır gelmek istediğim La Boqueria ya geldim.

Mercat de La Boqueria

La Rambla üzerinde çıkarken sol tarafta olan bir halk pazarı. Halk pazarı dediğime bakmayın çok turistik bir yer. Girişte sağlı sollu şarkütericiler ve rengarenk meyve sebze manavları var. Ama renkler müthiş meyveler baş döndürücü. Buralardan çok merak ettiğiniz tropik bir meyveyi ucuzca alabilirsiniz. Zaten yiyebileceğiniz şekilde veriliyor. Ya da sıcaktan bunaldınız büyük bir plastik bardakta 1 euro ya soğuk bir karpuz ya da 1 euro ya bardak hindistan cevizi suyu, papaya ya da kivi suyu gibi değişik meyve sularını deneyebilirsiniz. Meyve olayı ucuz.

Diğer yandan içeride bazı tapas barları da var. Bunlardan en meşhuru El Quim.

El Quim

Pazara ana kapıdan girdikten sonra saat 10 yönünde yer alıyor. Etrafı yine kalabalık.10 dakika kadar bekleyip boşalan bar sandalyelerine çöküveriyoruz. El Quim menüsüne bakınca biraz karışık geliyor. Birde psikolojik baskı var tabi her ne kadar onlar bunu hissettirmesede. Fiyatlar biraz yüksek burada. Soslu bir Karides ve kendi restoranımızda da menüye eklemek istediğime benzer bir şey görünce onu aldık. Güveçte domates soslu işkembe:))

Önce karidesten başlayım. İri iri 8 adet karidesi cava ve tereyağlında sarımsak ile sote edip sunuyorlar. Sote tavasının dibinde öyle güzel bir sos oluşuyor ki anlatamam. Tabi o sosu da karideslerin üzerine gezdirerek servis ediliyor. Tattığım en iyi sos ve karides olabilir. Tabak 21 euro.

Güveçte işkembe de iyiydi ama biraz soslu buldum. Ben biraz değiştirip Etmanyak'ta menüye eklemeyi düşünüyorum:)) Birde yanında istiridye aldım. Kabuğu içinde sadece zeytinyağı eklenerek servis ediliyor. Pişirilmiyor. Yediğiniz anda denize düşmüş gibi oluyorsunuz. Çok taze. Ama Çanakkale'de Yalova Restoran'da ızgara hafif pişmiş şeklini yemiştim. Onun boyutu küçüktü ama sanki bizdekini daha çok sevdim. Neyse bu göreceli bir konu. El quim e uğranabilir. Lezzet avcısı, meraklısı ya da özel ilginiz var ise mutlak uğranmalı ama değil ise daha uygun yerlere gidebilirsiniz.

Not: Barcelona denildiğinde ilk akla gelen yapı Sagra Da Familia. Gerçekten çok ihtişamlı bir yapı. Mutlak dışından görülmeli. Bazı bölümleri tadilatta ancak tadilatta olmayan kulelerine çıkabiliyorsunuz. Kuleye çıkışlı hali 29euro. Ben içine girmedim. Gece nasıl olur düşüncesi ile ışıklı hali için saat 10 gibi gittik. Zaten hava anca kararıyor. Işıklı hali pek etkilemedi. Belki tam kararmadığındandır. Gece 10 gibi ışıkları açıyorlar.

Not: Gaudi’nin yaptığı evlerden biri olan Casa Batllo’ya konserli bilet almıştık. Evin içini sanal tablet ile gezip sonunda 2 içki ve 1 saat civarı canlı konsere katıldık. Kişi başı 34 euro Çok güzel bir geceydi bence yapın.

Can Sole

1903 ten beri faaliyette olan bu restoran paellasi ile meşhur. Eski bir bina, içinde 9-10 masa ve arkada açık mutfak. Tabi garsonlar gömlekli, masalar beyaz örtülü:)) Paella en az iki kişilik servis ediliyor yazdığı için istedik. Koca bir tepside deniz ürünlü paella geliyor. Önce size bir gösteriyorlar tepside ki bu göze hitabın önemini anlatıyor. Sonra da servis ediliyor. Biz garson arkadaşın önerisi ile siyah pirinçten istedik. Çok başarılı bir paellaydi. Pirinçler olması gerektiği gibi diriydi. Lakin miktar o kadar fazla ki 4 kişi yiyebilir. Hatta 4 kişiyseniz 2 kişilik isteyip farklı bir şey de deneyebilirsiniz. Sonradan garson abiyle muhabbet ederken sordum tek kişi olmuyor mu diye. O da yoğun olmadığı zaman yaptıklarını söyledi. Biz varken de yoğun değildi ama neyse:) siz ısrarcı olun. Paella 20 euro kişi başı. Çok doyduğumuzdan tatlı bile yemeden kalktık. Listeye alınabilir ama yine bu konuda bir hobiniz ya da başka bir ilginiz yok ise daha önce yazdığım Ciutat Comtal Tapascisinda öğle vakti paella veriliyor porsiyon olarak. 6 euro. Kesin onu deneyin ben deneyemedim ama iyi duruyordu

Gelaaati! Di Marco

Dostlar anlatacak bir şey yok. Gidiniz “Mojitolu” deneyiniz!!

Las Fritas

Deniz bölgelerinde favori yiyecek şüphesiz patates kızartmasıdır. Tuzlu çıtır çıtır. Deniz tecrübesi için sahile doğru giderken birkaç kişide külahta patates kızartması görünce hemen yanaşıp nereden aldıklarını sordum. İstikamet Las Fritas… Üç boy seçebiliyorsunuz. Ek olarak soslardan da seçiliyor. Biz orta boy ve sarımsaklı bir sos istedik. Gerçekten çok başarılı bir patates. Sosu da gayet iyi. Orta boy sosu ile 4 euro civarı. Bulduğunuz an yapıştırın!!

Paradiso Pastrami Bar

Buraya gelmeden 2 hafta önce de New Yok daydım. Instagram’dan takip eden dostlar bilirler pastrami konusunun zirvesi Katz pastramsini denemiş ve çok beğenmiştim. Araştırmamı yaparken Barcelona’da da bir pastramici olduğunu keşfettim ve listeye almıştım. Sandviçi hazırlayan arkadaşla hemen sohbete başladık. Kendileri yapıyorlarmış. Biraz uzakta yerleri varmış ve büyük fümeleme makineleri. Şehrin en iyi pastramisini yaptıklarını söyledi ve benim çene altları sağlam kamaştı:) Neyse 9 euro ya bir sandviç yaptırdım. Amerikadaki’ne kıyasla et miktarı yarısından az. Gelelim lezzetine; bildiğin kötü yaaa!!! Resmen hayal kırıklığına uğradım. Yiyemedim bile. Aman boşa heyecanlara kapılıp deneme yapmayın. Ben sizin adınıza ateşe attım kendimi:)) Foto bile koymuyorum:))

O Meu Lar

Daha gitmeden Galiçya bölgesinin etlerinin lezzeti konusunda duyumları aldığım için araştırmalara başlamıştım. Barcelona da güze steakhouslar var ama ben Galiçya bölgesi hayvanlarından yapılan steaklerin peşindeydim. Tabi öyle olunca seçenekler çok daraldı. Otelimize çok yakın O Meu Lar ‘a gitme kararı aldım. Zaten otelimiz çok turustik bölgede değildi. Bu sebep bu lokanta da turistik değil. Ara sokakta yer alıyor ve tarihini hatırlamıyorum ama baya eski bir aile lokantası.

Menüyü inceledim. Ribeye almaya karar verdim. Yani dana pirzola. 500 grlık bir parça. İki kişi için sipariş ettim. Izgarada evin hanımı var. İletişim kolay olmasa da birkaç foto almaya çalıştım. Neyse sonunda et geldi. Ama böyle büyük bir parça beklemiyordum. 500gr dan kesin fazla. Ortadan kesmişler. Tam istediğimiz gibi orta pişmiş servis edildi. Yanına birkaç ızgara patates. Et çok yumuşak ve lezzeti çok iyi. Sadece pişirmeden hemen önce tuz atmadıklarından lezzet biraz eksik kalmış. Bence ızgara etin en önemli tamamlayıcısı tuz ve karabiber. Biz Etmanyak'ta pişirmeden hemen önce tuz ve karabiber ekliyoruz. Bence az da olsa eklenmeli. Ama etin yumuşaklığı ve lezzeti şahaneydi. En şahanesi ise fiyatı. Bu koca et 18 euro!! Pizza parası. Kadeh şarap 2.5 euro. Burası listelere eklenmeli

Evet dostlar bir geziyide daha sermayeyi yemeklere yükleyerek bitirdik :))) Gidecek arakadaşlara iyi bir rehber olur umarım. Bir sonraki yazım New York olacak. Orada da nefis yerlere gittim..

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page