top of page

Ev Tipi Köfte Tavsiyeleri


Köfte tarifi vermek gerçekten oldukça zordur. Çünkü damak tadı o kadar değişken ki her kişiye göre değişir. Bu işin bir matematiği ya da kuralı yoktur bence. Ama size iyi bir köfte için bazı temel tavsiyeler vereceğim bu yazımda.

 

Malum kasaplarda hayli zaman geçiriyorum. Oradaki gözlemim, özellikle yaşı ileri ablalar gelip en yağsız kıymayı alma yarışı yapıyorlar. Kıymayı ya köfte için ya da pide içi için alıyorlar. Ama workshoplarımda da söylediğim, Isaac Newton'un yer çekimi yasası F=m.a formülü kadar geçerli bir formül olan yağ=lezzet formülü gereği kıyma yağlı olmalıdır:) Misal köfte için dana döş etinden kıymalık alabilirsiniz. Dana döş rulo olarak satılan güzel bir kısımdır. Eğer biraz daha yağ oranını azaltmak isterseniz kol kısmından ekletebilirsiniz.

Köftenin içine konulacak olmazsa olmaz malzeme bence ekmek içi. Çünkü ekmek çok iyi bir yağ tutucudur. Formülü hatırlayın.... Tavsiyem galeta unu yerine direkt ekmek içi kullanmak. 1 kg kıyma için 1,5 çay bardağı konabilir ekmek içi. Bazen sadece sarımsaklı bazen de soğan eklentili yapıyorum. 1 kg kıyma için 6-7 diş sarımsak çok ince kesilerek kullanılabilir. Soğan eklenecekse de çok olmamalı. Birde yumurta konusu var. Harcın tutması için yumurta kullanılıyor. Ben tercih etmiyorum. deneyebilirsiniz.

Gelelim baharatlara; ben çok baharat kullanmıyorum köftede. Karabiber ve tuz kullanıyorum. Karabiber taze çekilmiş olursa köfteniz müthiş olur. 1kg için 6-7 gr tuz kullanabilirsiniz. Hassas altın tartısı alın evde dursun :) Baharat ekledikçe etin tadını baskılarsınız unutmayın.

Köftelere şekil verirken elinizi su ile ıslatmayı unutmayın. Bu şekilde hatasız şekil verirsiniz. Bu önemlidir köftenin dağılmaması için.

Pişirirken de köfteyi kömür etmeyin. Önce tavayı büyük ocakta iyice yüksek ateşte ısıtın sonra altını kısıp köfteleri koyun. Ama çok çok pişirmeyin. Suyunu kaçırdın mı lezzet zayıflar, doku sertleşir.

Sizler bu tavsiyeler ışığında kendi denemelerinizi yaparak damağınıza uygun köfteyi yapabilirsiniz.

Haydi afiyetle....

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page