top of page

BURGER KÖFTESİ NASIL YAPILIR?


Arkadaşlar uzun zamandır bu yazımı beklediğinizi biliyorum. Anca yazabiliyorum zira instagram hesabımdan takip ettiğiniz üzere oldukça yoğunum. Şimdi burger işi önemli. Çünkü her ne kadar bizim kültürümüzün bir yemeği olmasa da lezzeti ve içeriği ile kesinlikle üzerine düşülmesi gereken bir yemek.

 

Başlamadan üzüldüğüm bir konuyu dile getireyim. Gözlemliyorum ki halen eskiden zincir olmuş bazı markalar, sosyal medya ve tanıtım işlerinin bu kadar yaygın olduğu günümüzde halen o kadar çok iş yapıyorlar ki inanamıyorum. Özellikle aileler bu zincir burgercilere gidip çocuklarına yiyecek diye nitelendirilen şeylerden alıyorlar. Anne ve babalara sesleniyorum; Çocuklarınız burger isteyebilir ki gerçek bir burger çok besleyici ve lezzetli. Lütfen ima ettiğim eski zincir burgercilerden uzak durun. Yeni nesil burgercilere yönelin. Araştırın, etin, ekmeğin içeriklerini sorgulayın. Bazı durumlarda da elinizi taşın altına koyun ve kendiniz yapın.

O zaman burger yazıma başlayım.

"Burger eti nasıl olmalı?" sorusu en çok karşılaştığım soru. Aslına bakarsanız köftenin bir çeşiti. Her damak farklı beklenti içindedir. Ben kendime göre iyi dediğim burger üzerinden anlatacağım. Burger eti yağlı olmalı. Yağsız kıymadan burger olmaz. İsteyen gitsin bonfile yesin :) Burger köftesi için en güzel bölge dana döş bölgesidir. Bu bölge yağlıca ve etin aromasının çok yüksek olduğu lezzet fışkıran bir yer. Hep diyorum ya yağ=lezzet. Tabi yağ oranı da önemli. Cılk yağ olmamalı. Bu sebep yağ oranını düşürmek isteyenler bir miktar kol eti kullanabilirler. Yarı yarıya iyi bir başlangıç olabilir. Bazıları tariflerde sırt etleri de konuyor. Ama ben tercih etmiyorum.

Burger köftesi kıyma makinesinin iri ayarında tek sefer çekilmeli. Unutmayın köfte yapmıyoruz. Burger biraz diri, suyu hapsedecek şekilde iri çekim olmalı." Satır kıyma ile olur mu?" soruları da var. Olur tabi ama satır işi zahmetli. Şart değil bence. Birde şekil verme ve şekli koruma zorluğu yaşanabilir.

Önemli noktalardan biri burgeri köfte gibi uzun uzun hunharca yoğurmamak. Parmak uçları ile hafif karıştırılıp birkaç yoğurma darbesi ile etler birbirine yapışması sağlanmalıdır. Hiç yoğurmazsanız bu defa köfte pişerken dağılabilir.

İçerik olarak birçok tarif mevcut. Baharatlı ve soslu istendiğinde kıyma içine acı sos, hardal, bbq sosu gibi soslar eklenebiliyor. Ben buna karşıyım. Zaten dışında benzeri sosları kullanırken kıyma içinde olmamalı. Az miktarda soğan eklenebilir ama şart değil. Az karabiber ve tuz. Karışımı yaptıktan sonra burger formunda bir tabak, kase ya da burger kalıbında kıymaya üstten sıkıca basarak formu verebilirsiniz. Bence ideal gramaj 12 cm çapında 200 gr köftedir. Ama evde yapacaksanız gramaj 150 gr a düşürülebilir. 150 nin altı olmasın bence. Çabuk kuruyor.

Burger köftesi de aşırı pişirilmemeli. Tamam etteki gibi yoğun pembelik olmasın ama bence yine pembe kalmalı. Burgerin kurumuşu etten beter oluyor arkadaş:))

Burgeri burger yapan et dışı unsurlar da var. Ekmek çok mühim. İçinde kullandığınız karamelize soğan ve soslar çok önemli. Ben hardal ve bbq sosu çok yakıştırıyorum ama çok farklı soslar da mevcut. Denemek lazım.

Gelelim ekmeğe; Önce hayallerimi süsleyen ekmek nasıl olmalı tarifleyim; ekmek peçete gibi olmalı yani eti tutmak için:)) Ama tadı da gelmeli. Ekmek kabarık, bastıkça geri tepiyor olmalı. Biraz yağlı ve esnek olmalı. Susamlı tercihimdir. Böyle bir ekmeği bulursanız haber edin ya da yapabiliyorsanız gelin çalışalım:)) Ama birkaç ekmek içeriği söyleyim. Yaş maya kullanın, su yerine süt kullanın ve sütü 35-40 derecede ekleyin. Önden yaş maya süt ve şekeri açın ve bekleyin bir miktar. Maya aktive olsun. Ekmek iyi kabarmalı ve pişirirken su dolu bir kabı fırına koyun.

Bu genel püf noktalarından sonra sizler de evde burger denemeleri yapın. Çok sosa baharata bulaşmayın. Birkaç denemede damağınıza göre burger yapacaksınız.

Ha şimdi diyeceksiniz eee tarif nerde. Dostlar püf noktaları verdim. Lütfen sizler de kendi tarifinizi geliştirin. Zaten önemli noktalar püf noktaları. Sevgiyle kalın....

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page